ضوابط و مقررات صادرات محصولات غذایی و کشاورزی به هند
صاردات به هندوستان
مراحل صدور محصولات غذایی و کشاورزی به هند
به منظور صدور محصولات غذایی و کشاورزی به هند رعایت کلیه ملزومات و فرآیندهای مربوطه در گمرکات ایران و هند الزامی است.
پس از ارسال بار به بندر (چابهار یا بندرعباس)، ارائه قرنطینه و گواهی بهداشت مواد غذایی Sanitary مورد نیاز است. این گواهی بهداشت میبایست در کشور مبدا صادر و در کشور مقصد نیز گواهی مشابهی از سوی مرجع ذیربط (سازمانFSSAI هند) Food Safety and Standard Authority of India دال بر این که محصول صادراتی آفات نباتی نداشته باشد، صادر شود.
پالت هایی که محصول روی آن گذاشته میشود نیز باید گواهی بهداشت داشته باشد. این پالت ها از جنس چوب بوده و باید گواهی عدم آفت داشته باشند.
در مرحله بعد گواهی مبدا از سوی وزارت بازرگانی و یا اتاق بازرگانی صادر میشود و سپس صدور بارنامه Bill of loading از سوی کشتیرانی انجام میگیرد.
وارد کننده هندی باید از قبل برچسب سازمان ایمنی و استاندار غذایی هند FSSAI را دریافت کرده باشد و برای صادرات محصول نیز لازم است شرکت وارد کننده برچسب مربوطه را از قبل در اختیار صادر کننده ایرانی قرار دهد.
هم چنین برچسب مشخصات کالا نیز میبایست بر روی سبدهای محتوی کالا الصاق شود. وارد کننده لازم است شماره و کد FSSAI صادره از سوی سازمان ایمنی و استاندارد مواد غذایی هند را دریافت کند. قیمت کالا درInvoice یا فاکتور درج میشود.
مرحله نهاییpacking list است که مشخصات کالا باید از طریق پست توسط فروشنده یا صادر کننده ایرانی برای واردکننده یا خریدار در هند ارسال گردد. این مرحله به منزله ارائه اسناد کامل document کالا به خریدار از سوی صادر کننده میباشد که در آن وجود 5 سند اصلی الزامی است:
1- اصل گواهی نباتی و بهداشت،
2- اصل فاکتور یا اینوویس،
3- اصل گواهی مبدا،
4- اصل بارنامه و
5- اصل Packing List که تحویل واردکننده هندی میگردد.
نمونه مدارک به پیوست میباشد.
ترجمه غیررسمی سوالات متداول در زمینه واردات غذا (مواد غذایی) به هند
افسر مجاز کیست؟
افسر مجاز شخصی است که توسط مدیر عامل سازمان ایمنی و استاندارد مواد غذایی هند (FSSAI) جهت انجام وظایف (ترخیص واردات مواد غذایی) طبق بند 25 قانون منصوب میشود. اختیارات و وظایف افسر مجاز در فصل نهم مقررات ایمنی و استاندارد مواد غذایی (واردات مواد غذایی)، 2017 ذکر شده است.
مدارکی که ممکن است برای واردات غذا به هند مورد نیاز باشد، چیست؟
اسناد الزامی
فهرست مواد تشکیل دهنده
کپی نمونهی برچسب
اعلامیهی استفادهی نهایی
فاکتور ورود
گواهی کشور مبدا
مجوز FSSAI (سازمان ایمنی و استاندارد مواد غذایی هند)
اسناد مشروط (در صورت نیاز)
تأییدیه کالا از FSSAI
فرم دوم ضوابط ایمنی مواد غذایی (تأیید مربوط به غذا و مواد غذایی مشخص نشده)، طبق مقررات 2017
گواهی تجزیه و تحلیل از کشور مبدا (مورد نیاز برای غذای اختصاصی)
فاکتور تجاری و فهرست بسته بندی و فهرست چاشنی (مورد نیاز در صورت ارسال مواد غذایی یا چندین غذا یا غذاهای بسته بندی شدهی دستههای مختلف در یک ظرف یا کارتن یا پالت)
اعلامیه و تعهد از واردکنندگان برای مواد غذایی وارداتی به منظور استفاده شخصی (فرم 7)/ 100٪ صادرات و صادرات مجدد (فرم 8) / با اهداف تحقیق و توسعه (فرم 9)/ برای نمایش در نمایشگاه (فرم 10)/ برای رویداد ورزشی (فرم 11) / گواهی عدم مخالفت (NOC) موقت برای ارسال محمولهی مواد غذایی منجمد و سرد (فرم 12) / گواهی عدم مخالفت (NOC) موقت برای محمولهی مواد غذایی وارداتی با ماندگاری کمتر از 7 روز (فرم 13) / گواهی عدم اعتراض (NOC) موقت برای محمولههای مواد غذایی خرده فروشی از قبل بسته بندی شده (فرم 13A) / محمولهی مواد غذایی وارداتی حاوی بسته بندی شدهی فلهای و دارای نمونههای نمایشی (فرم 14) / محمولهی مواد غذایی وارداتی که حاوی بستههای فلهای است اما نمونههای نمایشی ندارد (فرم 15)
هر مدرک دیگری که در زمانهای مختلف مشخص شود.
واردکننده چگونه میتواند کالای غذایی را وارد کند؟
فاکتور ورود (BOE) میبایست در پرتال ICE GATE گمرک هند (با آدرس https://icegate.gov.in) که همانا پنجرهی واحد گمرکی برای تسهیل تجارت (تحت عنوان SWIFT) است ثبت شود. سیستم نمونه گیری مبتنی بر ریسک، موسوم به سیستم مدیریت ریسک (RMS) هم اکنون در سامانه پنجره واحد برای تسهیل تجارت (SWIFT) عملیاتی و در حال کار است.
سیستم مدیریت ریسک (RMS)، درخواست را بررسی و نظارت میکند و در صورت نیاز به مجوز FSSAI ، فاکتور ورود از طریق سیستم ترخیص آنلاین واردات مواد غذایی (FICS) به FSSAI ارجاع داده میشود.
(مشخصات) CHA / واردکننده باید در وبسایت FICS (ics.fssai.gov.in) ثبت شود.
سازمان ایمنی و استاندارد مواد غذایی هند، فاکتور ورود (BOE) کالا را قبول میکند لکن ممکن است در صورت لزوم، جزئیات بیشتری را از CHA / واردکننده بخواهد.
در صورتی که کلیهی اطلاعات مربوطه ارائه شود، افسر مجاز (O) برای بازرسی از محموله زمانی را تعیین میکند (برای تأیید زمان بررسی، فقط دو فرصت به CHA / واردکننده داده میشود).
طی بازرسی اگر همه چیز از جمله برچسب زدن و بسته بندی مورد نیاز محمولهها درست باشد، دو عدد نمونه از محموله گرفته میشود و اگر اشکالی وجود داشته باشد، افسر مجاز کالا را رد میکند و گزارش عدم تطابق صادر میکند.
سپس نمونهها به آزمایشگاه ملی مواد غذایی مورد وثوق FSSAI ارسال میشوند. چنانچه نمونه مربوطه مطابق با ضوابط تشخیص داده شود، گواهی عدم مخالفت (NOC) برای آن صادر میشود. لکن اگر مطابق با ضوابط تشخیص داده نشود، گزارش عدم تطابق (NCR) برای آن صادر میگردد، و ترخیص اقلام و محموله غذایی یاد شده رد میشود.
اگر واردکننده موافق با یافتههای گزارش آزمایشگاه نباشد، میتواند درخواست آزمایش مجدد نمونهی دوم در آزمایشگاه مراجعه شده به آن را بدهد. نتیجهی آزمایش سرنوشت محموله را تعیین میکند. وارد کننده میتواند درخواست بررسی را در فرم 6 آئین نامهی سال 2017 FSS (در زمینه واردات) به همراه اسناد مورد نیاز به مسئول بررسی (مدیر قسمت واردات) در ستاد کل FSSAI ارائه دهد.
حکم صادرهی توسط مأمور تجدیدنظر را میتوان طی 15 روز در دفتر رئیس (CEO) سازمان ایمنی و استاندارد غذایی هند (FSSAI) به چالش کشید. پس از این مدت تصمیم او در این رابطه نهایی خواهد بود.
10- برای اطلاعات بیشتر، لطفاً به قانون سال FSS 2006 و آئین نامهی سال 2017 FSS (در زمینه واردات)، و دیگر مقررات، دستورات و اصلاحات و راهنماییهای موجود در وبسایت www.fssai.gov.in مراجعه شود.
مدت اعتبار پروانه واردات چقدر است؟
طبق آییننامهی 2.1.7 (1) از مقررات 2011 FSS (صدور مجوز و ثبت مشاغل غذایی)، مجوز صادره براساس این آییننامه بسته به انتخاب اپراتور تجارت غذایی برای مدت 1 تا 5 سال معتبر خواهد بود. مگر آن که به شکل دیگری مشخص گردد. تاریخ اعتبار این مجوز از زمان صدور آن و منوط به رعایت شروط مجوز و پرداخت هزینه متناسب به دوره زمانی مورد نظر است.
شروط اصلی مجوز واردات چیست؟
الف- وارد کننده در مورد هرگونه تغییر در فعالیتها و محتوای پروانه به سازمان (مرجع هندی) مربوطه خبر دهد.
ب- واردکننده میبایست در فرم D-1 عایدی سالانه خود (برای هر دسته از مواد غذایی معامله شده طی سال مالی قبل) را براساس شروط مجوزی که در مقررات سال 2011 FSS (تحت عنوان صدور مجوز و ثبت تجارت مواد غذایی) تصریح گردیده، مشخص کرده و حداکثر تا تاریخ 31 ماه می هر سال، به (افسر تعیین شده) دفتر منطقهای FSSAI ارائه کند.
پ- واردکننده باید حداقل 30 روز قبل از انقضای پروانه، برای تمدید آن اقدام کند. اگر مجوز مربوطه تمدید نشود، در نهایت منقضی خواهد شد و FBO باید برای مجوز جدید مجدداً درخواست کند.
جزئیات بیشتر و سایر شرایط را میتوان از مقررات 2011 FSS (صدور مجوز و ثبت)، دریافت کرد.
فهرست کالاهای ممنوعه/کالاهای دارای محدودیت در هند را از کجا میتوانم پیدا کنم؟
فهرست کالاهای ممنوعه / دارای محدودیت در هند توسط اداره کل تجارت خارجی هند (DGFT) تهیه شده و میتوان از طریق وب سایت DGFT یعنی www.dgft.in آن را تهیه کرد. با این حال، ممکن است سازمان غذا واردات هر مادهی غذایی را بر اساس درک خطر یا شیوع بیماری و غیره ممنوع یا محدود کند و دستورات لازم را در این زمینه صادر نماید. سازمان غذا میتواند راهنمایی (ها) و یا دستورالعمل (هایی) را در این خصوص صادر کند.
بازرسی عینی چیست؟
طبق مقررات سال 2017 FSS (در زمینه واردات)، «بازرسی عینی» یک فرایند بازرسی قبل از نمونهگیری است که توسط افسر مجاز یا افسری که به نمایندگی آن برای بررسی وضعیت فیزیکی محمولهی مواد غذایی، بررسی اسناد و مدارک و رعایت بسته بندی و برچسب گذاری انجام میشود.
الزامات مربوط به نصب برچسب در خصوص مواد غذایی وارداتی چیست؟
الزامات مربوط به نصب برچسب برای مواد خوراکی وارداتی در مقررات سال 2011 ایمنی و استاندارد مواد غذایی (بسته بندی و برچسب زدن)، مقررات سال 2017 ایمنی و استاندارد مواد غذایی (واردات) و دیگر آییننامههای مخصوص FSS و سایر راهنماییها، دستورالعملهای مختلف ذکر شده است؛ تمامی اطلاعات مربوط به این موضوع در وبسایت FSSAI موجود میباشد.
نقایص قابل اصلاح برچسب گذاری چیست؟
طبق مقررات FSS (واردات)، 2017: در صورت واردات محمولههای مواد غذایی بستهبندی شده، موارد ویژهی زیر در مورد زدن برچسب را میتوان با نصب یک برچسب جدانشدنی یا هر روش جدانشدنی دیگری اصلاح کرد. برچسب اصلاحی در کنار صفحه نمایش اصلی گذاشته میشود؛ بدون اینکه اطلاعات زیر را بپوشاند یا تغییر دهد:
(الف) نام و آدرس وارد کننده
(ب) آرم سازمان ایمنی و استاندارد مواد غذایی و شمارهی مجوز
(ج) آرم گوشتی یا غیر گوشتی بودن (Veg or Non-Veg)
(د) مجموعه یا زیرمجموعه همراه نام عمومی، طبیعت و ترکیب مواد غذایی
طبق حکم سازمان ایمنی و استاندارد مواد غذایی هند FSSAI مورخ 22.05.2018، آن اداره همچنین برای تسهیل واردات مواد غذایی اجازهی اصلاحات زیر را داده است:
نام و آدرس کامل سازنده و یا بسته بندی کننده
اعداد شناسایی قطعه / کد / دسته
تاریخ تولید / بسته بندی
اعلامیه مربوط به مواد افزودنی غذایی
طبق حکم 1-1570 / FSSA / واردات / 2015 مورخ 14 ژانویه 2019، برچسب گذاری اطلاعات مورد نیاز طبق مقررات 5.12 مقررات FSS برای محمولههای الکلی وارداتی اصلاح شد.
آرم ارگانیک: چنین محصول علاوه بر آرم ارگانیک سازمان ایمنی و استاندارد مواد غذایی هند، میتواند گواهی یا تضمین کیفیت یکی از سیستمهای ذکر شده در آیین نامه 4 را داشته باشد.
SWIFT چیست؟
رابط تک پنجرهای برای تسهیل تجارت (SWIFT) یک سیستم تک پنجرهای است که توسط گمرک برای واردکننده و نمایندهی خانههای گمرکی ارائه میشود؛ تا بتوانند از آن طریق برای ترخیص واردات اقدام کنند.
نمونه گیری اتفاقی (بختی) مبتنی بر ریسک چیست؟
برای ترغیب و تشویق واردکنندگان خود سازگار، گمرک از قبل یک سیستم مدیریت ریسک (RMS) را از طریق ICEGATE و با مشاوره با FSSAI، بر اساس معیارهای خاص مانند محصول، دستهبندی ریسک اقلام غذایی، تاریخچهی انطباق واردکنندگان و کشور مبدا اجرا کرده است.در مورد کالاهای کم خطر، انتخاب بختی به میزان 5٪ انجام میشود؛ البته به شرطی که پیش از آن، 5 محمولهی متوالی همان محصول وارد شده، توسط همان واردکننده، با مقررات FSS مطابقت داشته بوده باشد. در مورد کالاهای پرخطر، اگر 5 محمولهی پیاپی وارد شده توسط همان واردکننده از مقررات FSS پیروی کرده باشند، فقط 25٪ از 20 محمولهی بعدی از همان محصولات وارد شده توسط همان وارد کننده نمونه برداری میشود. پس از آن، فقط 5٪ محمولههای آیندهی همان کالای وارد شده توسط همان واردکننده، حتی برای اقلام پرخطر نمونه برداری میشود.
پس از درخواست به RMS در ICEGATE، هیچ چشمپوشی دستی صورت نمیگیرد
جزئیات مربوط به نصب برچسب باید به چه زبانی باشد؟
انگلیسی یا هندی به خط Devnagri
ماندگاری چیست؟
مدت «ماندگاری» یعنی دورهی بین تاریخ تولید و تاریخ انقضا، که روی برچسب چاپ شده باشد.
مدت متعادل انبارداری چیست؟
مدت متعادل انبارداری به معنای دورهای بین تاریخ واردات (مانیفست عمومی واردات) و تاریخ انقضا میباشد.
ماندگاری مواد غذایی وارداتی چیست؟
طبق مقررات ایمنی و استاندارد (واردات مواد غذایی)، 2017، به هیچ مادهی غذایی اجازهی ورود داده نخواهد شد، مگر اینکه ماندگاری معتبر آن حداقل از شصت درصد یا کمتر از سه ماه قبل از تاریخ انقضا باشد.
طی بازرسی چند نمونه از هر محصول گرفته میشود؟
دو نمونه
راههای پرداخت هزینهی نمونه برداری چیست؟
پرداخت آنلاین توسط افسران مجاز FSSAI پذیرفته میشود
هزینه های بازرسی عینی چه میزان است؟
2000 روپیه
هزینه آزمایشگاه برای آزمایش نمونهی مواد غذایی وارداتی چیست؟
12000 روپیه برای هر نمونه از غذاهایی برای تغذیهی شیرخوارگان، غذای شیرخوار، فرمول شیرخوار، غذاهای مکمل مبتنی بر غلات شیر، غذاهای مکمل فرآوری شده با غلات و آب آشامیدنی بسته بندی شده و آب معدنی.
5000 روپیه برای دستههای غذایی دیگر
در چه مواردی، نمونه برداری از محموله انجام نمیشود و در حین بازرسی عینی گزارش مردود سازی صادر میشود؟
در خصوص محمولههای مواد غذایی وارداتی، در مرحله بررسی، اگر بررسی اسناد رضایت بخش نباشد یا در مرحلهی بازرسی عینی، اگر افسر مجاز اطمینان از رعایت مقررات ایمنی و استانداردهای غذایی (بسته بندی و برچسب زدن) را حاصل نکند و اگر عدم انطباق وجود داشته باشد، مأمور مجاز گزارش مردودسازی را به مقامات گمرکی ارائه میدهد و دلیل(های) برای نگرفتن نمونه را در آن بیان میکند.
روی برچسب نمونهی ارائه شده به آزمایشگاه چه اطلاعاتی باید ارائه شود؟
طبق مقررات FSS (واردات)، سال 2017، نمونهی آببندی شده از مواد غذایی وارداتی، میبایست حاوی اطلاعات زیر بر روی برچسب باشد:
(الف) شمارهی کد نمونه (ب) تاریخ و مکان نمونهگیری (پ) مقدار نمونه (ت) نام مواد غذایی و دستهبندیها طبق مقررات ایمنی و استاندارد مواد غذایی (ث) نام و مقدار مواد نگهدارندهی اضافه شده هنگام نمونهگیری (در صورت وجود) (ج) نام و امضای واردکنندهی غذا یا نمایندهی خانهی گمرکی وی و (چ) نام و امضای فرستنده با مهر رسمی.
یکی از نمونه های غذای آببندی شده و دارای برچسب باید به آزمایشگاه معتبر NABL (هیئت اعتبار سنجی ملی آزمایشگاهها) که توسط FSSAI مشخص شده باشد، ارسال شود.
نمونه دوم غذایی در شرایط مناسب ذخیره میشود؛ تا اگر نیازی برای آزمایش مجدد باشد، از آن استفاده شود.
آیا گرفتن نمونه از محمولههای فلهای مخلوط از حبوبات، سایر غلات و روغنها مجاز است؟
بله، اگر این محموله از نظر ماهیت و هویت یکسان باشد و واردکنندگان متعدد و صادر کنندهی واحد داشته باشد؛ ممکن است نمونه برداری / آزمایش فقط یک بار برای کل محموله انجام شود و برای همهی واردکنندگان قابل اطلاق باشد. نمونهبرداری از اولین محمولهای که فاکتور ورود (BOE) ارسال شده توسط SWIFT را داشته باشد، انجام میگیرد. با این وجود ممکن است از واردکنندگان جداگانه خواسته شود که فاکتور NOC / NCC را بنابر ورودها دریافت کنند. گزارش تجزیه و تحلیل نمونه در بندر اول تخلیه، در بنادر دیگر تخلیهی نیز معتبر خواهد بود؛ بشرطی که افسر مجاز FSSAI محمولههای باقیمانده در بندر اول تخلیه را مجددا پلمپ کند. افسر مجاز در بندر بعدی تخلیه،. قبل از صدور NOC برای بقیهی محموله، از این امر اطمینان حاصل میکند که زمان رسیدن محموله بین دو بنادر تخلیه غیرعادی نباشد و پلمپ قبلی دستنخورده باشد.
آیا یک واردکننده میتواند اعلامیهی استفاده نهایی را پس از درخواست ترخیص اصلاح کند؟
خیر.
برای مواد غذایی وارداتی، در چه شرایطی نیاز به گواهی عدم مخالفت FSSAI نمیباشد؟
در شرایط زیر، گواهی عدم مخالفت FSSAI (با ارائهی تعهدی) برای مواد غذایی وارداتی معاف میشود:
محموله مواد غذایی وارداتی برای مصرف شخصی – (فرم- 7)
محموله مواد غذایی وارداتی برای صد درصد صادرات و صادرات مجدد – (فرم-8)
محموله مواد غذایی وارداتی برای اهداف تحقیق و توسعه – (فرم- 9)
محمولهی مواد غذایی وارداتی برای نمایش در نمایشگاه – (فرم -10)
محموله مواد غذایی وارداتی برای رویدادهای ورزشی – (فرم- 11)
برای جزئیات بیشتر لطفاً به فصل چهارم مقررات ایمنی و استاندارد مواد غذایی (واردات)، 2017 مراجعه کنید.
در چه شرایطی گواهیهای عدم مخالفت موقت برای یک محموله غذایی وارداتی اعطا میشوند؟
مقررات FSS (واردات) 2017، تحت بند 9 (3) در خصوص موارد مواد غذایی وارداتی زیر، امکان صدور گواهی عدم اعتراض موقت را فراهم میکند:
میوه و سبزیجات تازهی وارداتی که فاسد شدنی هستند و ماندگاری کمتر از 7 روز دارند – (فرم 13)
مواد خوراکی وارداتی که به شرایط ذخیرهسازی خاصی احتیاج دارند (شرایط یخچالی مانند محصولات غذایی منجمد یا سرد) – (فرم 12)
محصولات غذایی وارداتی بستهبندی شده از قبل – (فرم 13A)
آیا برای افزایش کیفیت دانههای خوراکی (غذایی) از جمله محمولههای حبوبات، تمیز کردن و مرتبسازی در انبارهای تضمینشدهی گمرک مجاز است؟
بله، میتوان فرصتی را به درخواست واردکننده اعطا کرد تا آن بتواند با از بین بردن مادهی خارجی، مادههای معدنی و غلات آسیب دیده، کیفیت مرغوب دانههای غذایی وارداتی را بهبود ببخشد. البته به شرطی که تمیز کردن و مرتبسازی دانههای غذایی توسط واردکننده انجام شود و به طور دقیق تحت نظارت گمرک در انبار تضمینشدهی گمرک و مطابق با استانداردهای مقرر در مقررات FSS (استانداردهای مواد غذایی و مواد افزودنی مواد غذایی)، 2011 انجام گیرد. گواهیهای عدم اعتراض (NOC) توسط افسر مجاز FSSAI زمانی صادر میشود که محصولات تمیز و مرتب شده با استانداردها مطابقت داشته باشد.
در صورت عدم نمونهگیری، آیا واردکننده میتواند بازپرداخت هزینهی پرداخت شده برای آزمایش نمونه را دریافت کند؟
بله
نمونه های غذایی وارداتی برای آزمایشها توسط FSSAI به کدام آزمایشگاهها ارسال میشود؟
آزمایشگاههای معتبر اصلی هیئت اعتبارسنجی ملی آزمایشگاهها (NABL)، که توسط FSSAI تأیید شده باشد.
آیا در صورت عدم تأیید نمونه مطابق با مقررات ایمنی و استانداردهای مواد غذایی توسط آزمایشگاه اولیه، واردکننده میتواند درخواست آزمایش مجدد کند؟
بله، واردکننده میتواند ظرف پانزده روز از زمان دریافت گزارش عدم تطابق آزمایشگاه اولیه، درخواست آزمایش مجدد کند.
نمونههای آزمایش مجدد به کدام آزمایشگاهها ارسال میشود؟
آزمایشگاههای که هر از گاهی توسط FSSAI مورد تأیید قرار میگیرند.
آیا واردکننده میتواند نمونهی ارجاعی را پس از اخذ گواهی عدم مخالفت (NOC) بگیرد؟
بله.
آیا واردکننده نسخهی گزارشهای آزمایشی را از تمامی نمونههای ارائه شده دریافت میکند؛ چه گزارش عدم تطابق (NCR) بگیرد و چه گواهی عدم مخالفت (NOC)؟ بله.
آیا فروشگاههای معاف از پرداخت مالیات و عوارض گمرکی (DUTY-FREE) در فرودگاهها خارج از محدودهی سازمان FSSAI هستند؟ بله.
آیا واردات مواد مکمل سلامت در هند مجاز است؟
واردات مواد مکملهای سلامت طبق مقررات ایمنی و استانداردهای غذایی 2016، واردات مکملهای غذایی یا سلامت، مواد غذایی با هدف خاص رژیم غذایی، مواد غذایی کاربردی و مواد غذایی بدیع مجاز است.
آیا نیازی وجود دارد که واردکننده یا نمایندگان آنها به دفتر FSSAI مراجعه کنند؟ نه.
واردکننده در کجا میتواند شبهات مربوط به روش واردات مواد غذایی در هند را روشن کند؟
شش دفتر FSSAI در دهلی، بمبئی، چنّای، کلکته، توتیکورین و کوچین و دفتر مرکزی FSSAI در دهلی، در پاسخ به سؤالات مربوط به نحوهی واردات مواد غذایی به هند کمک میکنند. نشانی مسئولین مربوطه در زیر داده شده است.
(برای کسب اطلاع از لینکهای مهم وب سایت FSSAI لطفا به متن انگلیسی مراجعه شود.)
قبل از وارد کردن هر محمولهی غذایی، واردکننده در کجا میتواند پاسخ به سؤالات فنی خود را دریافت کند؟
مأمورین مجاز FSSAI در شش مکان مختلف حضور دارند و آدرس کامل آنها از جمله پیامهای الکترونیک (ایمیل) شان برای روشن ساختن سؤالهای فنی در زیر داده شده است:
(برای کسب اطلاع از لینکهای مهم وب سایت FSSAI لطفا به متن انگلیسی مراجعه شود.)
در سیستم مدیریت ریسک اجرا شده در ICEGATE، کدام مواد غذایی وارداتی به عنوان ریسک بالا در نظر گرفته میشوند؟
با اجرای سیستم مدیریت ریسک (RMS) توسط گمرک با مشورت FSSAI، کالاهای با ریسک بالا که در خصوص واردات به هند در نظر گرفته شدهاند، به شرح زیر هستند:
1-گوشت و محصولات گوشت 2- ماهی و محصولات ماهی 3- تخم مرغ و محصولات تخم مرغ 4- پودر شیر 5- شیر تغلیظ شده 6- غذاهای شیری مبنی بر غلات شیر 7- غذاهای شیری نوزادان 8- فرمولهای شیرخواران 9- چربیها به هر شکل غیر از روغن نباتی خوراکی 10- معادل کرهی کاکائو یا مواد جایگزین.
مکانیسم بررسی دو لایهای چیست؟
الف) کمیته اول
واردکنندهای که با تصمیم افسر مجاز ناراضی باشد، میتواند ظرف پانزده روز پس از رد شدن کالای خود، در فرم -6 ارائه شده در آییننامهی FSS (واردات)، درخواست بررسی مجدد را به مدیر مسئول واردات یا مسئول بررسی در ستاد مرکزی FSSAI ارسال کند. درخواست بررسی باید همراه با پرداخت هزینهی آن باشد، که معادل 2000 روپیه است. درخواست بررسی مجدد توسط کمیتهی اول متشکل از کارشناسان و تحت ریاست مدیر مسئول نظارت بر واردات- افسر بازرسی مورد بررسی قرار میگیرد و تصمیم نهایی به هر دو واردکننده یا CHA و افسر مجاز ابلاغ میشود.
ب) کمیتهی اپکس (مافوق)
درصورتی که واردکننده با دستور صادرهی کمیتهی اول رضایت نداشته باشد، میتواند ظرف پانزده روز پس از صدور حکم کمیتهی اول، در فرم -6 ارائه شده در آیین نامه 2017 FSS (واردات)، درخواست دوم بررسی مجدد را ارسال کند. درخواست دوم باید همراه با پرداخت هزینهی آن باشد، که بالغ بر 5000 روپیه است. سپس درخواست دوم توسط کمیتهی مافوق متشکل از افسران ارشد FSSAI و تحت ریاست مدیر عامل آن بررسی میشود و تصمیم نهایی به هر دو واردکننده یا CHA و افسر مجاز ابلاغ میشود. تصمیم کمیتهی آپکس نهایی است.
مادهی غذایی بلاصاحب چیست؟
«مادهی غذایی بلاصاحب» به معنای کالاهای مواد غذایی وارداتی است که تا سی روز پس از تخلیهی بار، مدعی نداشته باشد و یا بدون فاکتور ورود باشد و یا هر دو مورد را نداشته باشد.
مادهی مواد غذایی نامشخص چیست؟
«مادهی مواد غذایی نامشخص» آن کالاهای مواد غذایی وارداتی است که سی روز پس از زمان دریافت گواهی عدم اعتراضی از طرف سازمان غذا، واردکننده آن را تحویل نگیرد.
با مادهی مواد غذایی بلاصاحب و نامشخص چگونه رفتار میشود؟
طبق فصل-13 مقررات FSS (واردات)، 2017:
افسر مجاز طی روند مشخص مندرج در آیین نامه، کلیهی مراحل موارد مربوط به بازرسی، نمونهگیری، آزمایش و ترخیص مواد غذایی بلاصاحب و یا نامشخص را طی خواهد کرد.
افسر مجاز پس از دریافت درخواستی از طرف متولی و و پس از اطمینان از پرداخت هزینهی لازم، براساس بازرسی آزمایشگاهی و ارزیابی ایمنی محمولهی مواد غذایی بلاصاحب و یا نامشخص، گواهی عدم اعتراض و یا گزارش عدم انطباق را صادر میکند.
چه کسی دستور انهدام اجباری را صادر میکند و چرا؟
براساس یافتهها و توصیههای موجود در گزارش عدم تطابق آزمایشگاه و تأیید متعاقب از آزمایشگاه ارجاعی، در صورتی که آلودگی یا وجود موجودات میکروبیولوژیکی در کالای غذایی وارداتی، خطرات قابل توجهی برای سلامت عمومی ایجاد کند، افسر مجاز با مجوز قبلی از سازمان غذا، باید دستور انهدام اجباری موجود در فرم 5 مقررات FSS (واردات) سال 2017، را صادر کند.
هشدار برای عدم پذیرش واردات مواد غذایی (FIRA) چیست؟
سیستم هشدار عدم پذیرش واردات مواد غذایی (FIRA) برای ضبط عدم مطابقتهای کلیهی محمولههای کالاهای غذایی وارداتی ایجاد شده است. جزئیات مردودسازی محمولهها، همیشه برای بازدید عموم در دسترس میباشد.
پیوندهای مهم مربوط به واردات مواد غذایی:
پیوندهای مهم وبسایت FSSAI
FSSAI - www.fssai.gov.in
(برای کسب اطلاع از لینکهای مهم وب سایت FSSAI لطفا به متن انگلیسی مراجعه شود.)
آیا صدور گواهینامه BIS از سازنده برای واردات «شیر تغلیظ شده شیرین شده، شیر کمچرب شیرین و تغلیظ شده، پودر شیر، پودر شیر کمچرب شیرین شده، پودر شیر تا حدودی کمچرب شده و شیر تا حدودی کمچرب شدهی شیرین و تغلیظ شده» الزامی میباشد یا خیر؟
بله ، طبق مقررات آیین نامهی (5)2.3.14 آیین نامهی FSS (ممنوعیت و محدودیت در فروش)، 2011، «شیر تغلیظ شده شیرین شده، شیر کمچرب شیرین و تغلیظ شده، پودر شیر، پودر شیر کمچرب شیرین شده، پودر شیر تا حدودی کمچرب شده و شیر تا حدودی کمچرب شدهی شیرین و تغلیظ شده؛ بدون داشتن علامت صدور گواهینامهی موسسهی استاندارد هندی فروخته نمیشود.» این بدان معنی است که صدور گواهینامهی BIS برای تولیدکنندگان خارج از کشور، برای واردات محصولات لبنی فوقالذکر، الزامی است.
آیا بند (5)3.14 مقررات 2011 FSS (ممنوعیت و محدودیت در فروش)، در مورد صدور گواهینامهی الزامی BIS به آن موارد هم تعلق میگیرد که تحتشان، این محصولات به عنوان یک محصول واسطه یا به عنوان یک مادهی سازنده برای تولید سایر محصولات یا برای هر نوع استفادهی دیگر از سوی نهادها، مورد استفاده قرار گیرند؟
بله، بند (5)2.3.14 مقررات 2011 FSS (ممنوعیت و محدودیت در فروش)، حتی برای محصولاتی که به عنوان یک محصول واسطه یا به عنوان یک مادهی سازنده برای تولید سایر محصولات یا برای هر نوع استفادهی دیگر از سوی نهادها قرار میگیرند، قابل اجرا است.
الزامات برچسب زدن برای Atta و Maida به عنوان مادهی تشکیل دهندهی مواد غذایی وارداتی در شکلاتها، محصولات نانوایی و غیره چیست؟
اگر Atta (آرد گندم) و یا Maida (آرد گندم تصفیه شده) جزو مادهی تشکیل دهندهی مواد غذایی وارداتی باشند، باید به ترتیب برچسب «آرد گندم» و «آرد گندم تصفیه شده» به آنها زده شود.
در صورتی که برچسبها به خط Devnagri (هندی) باشند، از کلمات आटा یا मैदा استفاده میشود.
آیا طبق مقررات فرعی 2.3.12 از ایمنی و استانداردهای مواد غذایی (ممنوعیت و محدودیت در فروش) و آییننامه اصلاحیه دوم سال 2019، استفادهی نمک ید دار محصولات غذایی وارداتی الزامی است؟
مقررات فرعی 2.3.12 از ایمنی و استاندارد مواد غذایی (ممنوعیت و محدودیت در فروش)، محدودیتهایی برای فروش نمک معمولی در کشور برای مصرف مستقیم انسان یا استفاده از آن به عنوان یک مادهی غذایی را تعیین میکند، مگر این که آن نمک، یددار باشد. با این حال، محصولات غذایی از جمله محصولات غذایی وارداتی که حاوی نمک به عنوان مادهی غذایی میباشند، باید طبق پارامترهای کیفیت و ایمنی استانداردهای مربوط به محصولات غذایی مورد آزمایش قرار گیرند و نه به دلیل برخورداری از ید.
اطلاعات انگلیسی استانداردهای واردات مواد غذایی به هند در فایل پیوست قابل مشاهده میباشد